X

Etixx Classic

25.04.2020

INFO

logo

Voor veel fietsliefhebbers zijn de Vlaamse Ardennen een stukje wielerhemel op aarde. En toch, ondanks de vele kilometers die we er met z'n allen jaarlijks afleggen, zijn er ongetwijfeld nog verdoken plekjes die niet standaard op je route liggen. Hoog tijd dus om die Vlaamse Ardennen en het aangrenzende Pays des Collines op een totaal andere manier te verkennen. Tijdens de Etixx Classic laten we de klassieke hellingen en kasseistroken voor wat ze zijn en doen we het anders. Een ander parcours, andere hellingen, maar net dezelfde prachtige uitzichten en de rust midden in de natuur. Tijdens de zevende tocht van de Etixx Classics Tour ga je op ontdekking in een streek die je dénkt te kennen, maar niets blijkt minder waar te zijn. Fiets mee tijdens deze verrassende tocht door één van de meest bekende fietsregio's van het land!

Je gaat in Nazareth van start voor een tocht van 27, 50, 83, 99, 152 of 200 km en zal daar na een unieke rit ook weer aankomen. Moe, maar uitermate voldaan.

PARCOURS PRAKTISCHE INFO

PARCOURS

Een tocht door de Vlaamse Ardennen, iedere fietsliefhebber weet wat dat betekent. Het Pays des Collines daarentegen is misschien minder bekend, maar betekent letterlijk: Land van de Heuvels. Veel uitleg hoeft daar niet meer bij. Wie voor de langste tocht van 200 km kiest, zal na enkele uren op de fiets perfect weten hoe die heuvels aanvoelen. Ze zijn langer dan in de Vlaamse Ardennen en trakteren je op prachtige uitzichten over de groene omgeving. Met maar liefst 15 hellingen en meer dan 2300 hoogtemeters dagen wij jou uit.

Is 200 km doorspekt met heuvels van het goede net iets te veel? Geen nood, we voorzien ook een parcours van 152, 99, 83 of 50 km. Hoe korter de afstand, hoe minder hellingen en hoe minder hoogtemeters. Maar wel ritten die stuk voor stuk verborgen parels in een groen paradijs tevoorschijn toveren. Liever op pad met het hele gezin? Ook dat kan! De rit van 27 km is een begeleide familietocht, zodat groot en klein kan genieten van een sportieve en leuke dag op de fiets.

Twijfelen is niet nodig, gewoon inschrijven en deelnemen luidt de boodschap! Lees hieronder verder en ontdek alvast een tikkeltje meer over onze tocht.

Hieronder een eerste kennismaking met enkele uitdagingen op je parcours, ga alvast op ontdekking.

HELLINGEN

 

Parcours Kolpaart

1 Kolpaart

De kortste afstanden, inclusief de familietocht, krijgen de Kolpaart voor de wielen geschoven. Bijna anderhalve kilometer lang, maar gelukkig niet de steilste klim in de omgeving. Als deze hindernis je even naar adem doet happen, geen paniek, je mag na de Kolpaart energie bijtanken op de bevoorrading in Ouwegem.

(27 - 50 - 83 km)

Parcours Plachettes

2 Plachettes

Wanneer we een eerste keer met de taalgrens flirten, komen we in de buurt van de Plachettes. 1,8 km klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4% met pieken tot 11%. Hier geraken je kuiten zonder twijfel goed opgewarmd voor de uitdagingen die nog volgen.

(152 - 200 km)

Meer info

Parcours Sartiau

3 Sartiau

De langste afstand neemt in 2020 een flinke duik in het Pays des Collines. Die wijziging brengt onderweg enkele leuke nieuwkomers met zich mee. Eén daarvan is de Sartiau. Een klim van 1200 m lang, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6% en met een maximum tot 16,5 %. Tijd om op adem te komen is er amper, want 3 km verderop volgt al een tweede nieuwkomer: de Bruyère. Succes!

(200 km)

Parcours Hameau des Papins

4 Hameau des Papins

Het is maar goed dat je op deze helling met een gemiddeld stijgingspercentage van 6% en pieken tot 16% niet naar boven zal vliegen. Dat betekent dat je tijd genoeg hebt om rond je te kijken en te genieten van het indrukwekkende uitzicht tijdens je klim. Je mag gerust diep gaan, boven wacht een gelbevoorrading die weer extra energie geeft voor wat de parcoursbouwers nog in petto hebben. Succes!

(152 – 200 km)

Meer info

Parcours Fortuinberg

5 Fortuinberg

Wie Ronse zegt, zegt Kruisberg, Hotond of Kanarieberg. Bij Etixx Classic zeggen ze dan ook: Fortuinberg! Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5% en steilste stukken tot zelfs 18% is de Fortuinberg over een lengte van 1100 m een stevige uitdaging! Je fietst vanuit de open vlakte naar het Muziekbos, een prachtig stukje natuur aan het einde van de klim.

(152 – 220 km)

Meer info

Parcours Fiertelmeers

6 Fiertelmeers

Fan van het steilere werk? Dan is de Fiertelmeers zeker iets voor jou! In de regio van Ronse ligt deze helling van amper 600 m lang. Kort en krachtig, want met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en maxima tot 19% zullen de benen het met nog twee hellingen te gaan zeker zwaar krijgen. Klein verzetje en trappen maar!

(99 – 152 – 200 km)

Meer info

PRAKTISCH

DEELNAMEPAKKET

 • Een verzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Seingevers op het parcours en aan de start-/finishlocatie
 • Een uitgebreide bevoorrading* aan elke controlepost met Etixx sportvoeding en sportdrank, water en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit
 • Technische bijstand
 • Infokaart met hellingen, kasseistroken en bevoorradingen
 • Perfecte signalisatie op het parcours
 • Medische service op iedere controlepost en aan de aankomst
 • Koffie aangeboden voor de start

Extra tijdens de Etixx Classic:

 • Uitgebreide goodiebag
 • Mobiele vestiaire
 • Begeleide familietocht van 27 km met gezamelijke start (13u30)

*Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

AFHALEN DEELNAMEPAKKET

Bij je online inschrijving krijg je van ons meteen een e-ticket toegestuurd. Op vertoon van je e-ticket (geprint of op smartphone) kan je op zaterdag 25/04 ter plaatse je kaderplaatje afhalen aan de Scan & Ride balies. Dankzij de Scan & Ride hoef je zelfs niet meer van de fiets en verlies jij geen tijd aan de start van jouw favoriete wielertocht!

Schrijf je liever ter plaatse in? Dat kan, dan krijg je van ons na betaling meteen je kaderplaatje.
De inschrijvingsstand in Nazareth is op zaterdag 25 april geopend:

 • 200 km: tussen 7u00 en 8u00
 • 152 km: tussen 7u00 en 10u00
 • 99 km: tussen 7u00 en 10u00
 • 83 km: tussen 7u00 en 11u00
 • 50 km: tussen 7u00 en 14u00
 • 27 km: begeleide familietocht met gezamelijke start om 13u30

OVERNACHTING

Toerisme Oost-Vlaanderen: 09 267 70 70 – toerisme@oost-vlaanderen.be
Toerisme Vlaamse Ardennen: 055 20 76 81 – toerisme.vlaamseardennen@oost-vlaanderen.be

 

Inschrijven

Start & Finish

Gemeentelijke sporthal Nazareth
Drapstraat 76
9810 Nazareth

 • 200 km: tussen 7u00 en 8u00
 • 152 km: tussen 7u00 en 10u00
 • 99 km: tussen 7u00 en 10u00
 • 83 km: tussen 7u00 en 11u00
 • 50 km: tussen 7u00 en 14u00
 • 27 km: begelide familietocht met gezamelijke start om 13u30

FINISH

Gemeentelijke sporthal Nazareth
Drapstraat 76
9810 Nazareth

De laatste bevoorradingspost sluit om 17u00. Indien je hier later arriveert, ben je geen officiële deelnemer meer en ben je verplicht om de kortste weg naar de finish te nemen. De finish in Nazareth sluit officieel om 18u00.

Aantal bevoorradingen:

 • 200 km: 4 bevoorradingen
 • 152 km: 3 bevoorradingen
 • 99 km: 2 bevoorradingen
 • 83 km: 2 bevoorradingen
 • 50 km: 2 bevoorradingen
 • 27 km: 1 bevoorrading

Extra bevoorradingen:

 • Gelbevoorrading boven op Hameau des Papins (152 km en 200 km)
 • Recovery bevoorrading aan de finish (alle afstanden)

 

Peloton Cycling Team

Word jij onze kopman of kopvrouw?

Het Peloton Cycling Team brengt gepassioneerde fietsers zoals jij samen en laat je genieten van wat jou het dierbaarst is: jouw koersfiets!

Niets leukers dan samen stoempen, klimmen, nieuwe wegen ontdekken, afzien en nagenieten. Tempo en snelheid is bijzaak. Fun is het doel.

Laat je meedrijven in het wiel, of zet je op kop, en maak deel uit van onze wielerclub!

Sluit je hier aan bij ons Peloton

Etixx fuels your goal!

Om je optimaal bij te staan in de selectie van de meest aangewezen sportvoeding ter bevordering van energieproductie, hydratatie, spieropbouw, recuperatie... voor, tijdens en na de training en in de aanloop van een wedstrijd, neem je best hier een kijkje.

Etixx voedingsschema

Ga ook zeker eens langs bij een van onze partnerapotheken voor de keuze van het juiste product.

Vergeet niet: Een goede voorbereiding is een halve overwinning! VEEL SUCCES!

GOEDE DOEL : VZW Stop Darmkanker

VZW Stop Darmkanker

 

De vzw Stop Darmkanker is een jonge, dynamische en onafhankelijke NGO met als motto: kennis delen kan levens redden.

De vzw Stop Darmkanker wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer door darmkanker drastisch zal dalen. Darmkanker is een sluipmoordenaar.

Elk jaar krijgen meer dan 8500 Belgen de diagnose van darmkanker. Dagelijks sterven er 9 mensen aan darmkanker. Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, heeft men méér dan 90% kans op genezing. De kennis over darmkanker is nog steeds ontoereikend. Extra middelen zijn nodig om de ziekte te bestrijden.

Ook jouw bijdrage kan levensreddend zijn. Bij je inschrijving heb je de mogelijkheid om 5,10 of 15€ te doneren voor vzw Stop Darmkanker.

Meer info op www.stopdarmkanker.be

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de Etixx Classic! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

ORGANISATIE & PERS

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton